Slow Food

 

Slow Food is een mondiale beweging die honderdduizenden mensen verenigt rond gezond, eerlijk en lekker eten. Ons netwerk is heel divers en bestaat uit  jonge activisten, landbouwers, vissers, consumenten, experts en academici uit meer dan 150 landen. Wat zij met elkaar delen is een passie voor lekker eten, voor gezellig genieten, en hun engagement naar lokale gemeenschappen en het leefmilieu.

Het globaal netwerk bestaat uit volgende deelwerkingen:

  • Slow Food heeft zelf ongeveer 100.000 leden.
  • Het Terra Madre Netwerk, dat bestaat uit 2000 voedselgemeenschappen over de hele wereld die gewijd zijn aan duurzame landbouw en visserij en aan de productie van voeding van hoge kwaliteit.
  • Het Slow Food Youth Network (SFYN), een internationaal netwerk van jongeren die zich inzetten voor verandering op het gebied van voedsel productie en van consumptie.

Slow Food werd opgericht in 1989 om de opgang van smakeloos fast food en ongezond fast life van een tegenwicht te voorzien. Van in het begin was het de bedoeling om lokale voedseltradities en specifieke smaken te beschermen tegen de doorgedreven standaardisering, een gevolg van de industrialisering van agricultuur en de overdosis van pesticiden en kunstmest die haar kenmerkt.

Slow Food wil mensen aanmoedigen om zich te verdiepen in de oorsprong, de smaak en de impact van hun dagelijkse voedselkeuzes.

Eén van de belangrijkste doelstellingen van Slow Food is evenwel de creatie van een landbouwmodel op wereldschaal waarin elk continent en elke voedselgemeenschap een gelijkwaardige plaats bekleedt. Dit project draagt de naam “Terra Madre”.

Slow Food trekt wereldwijd ten strijde om de biodiversiteit van voeding te beschermen, om banden te smeden tussen producenten en consumenten en om urgente kwesties inzake het voedselsysteem in de aandacht te brengen.

Slow Food ...

… heeft 2400 voedingsproducten geïnventariseerd die met uitsterven bedreigd zijn, met de bedoeling om ze te redden. Dit initatief draagt de naam Ark van de Smaak.

…coördineert meer dan 400 projecten met groepen van kleine producenten met de bedoeling hen te ondersteunen om deze bedreigde voedingsproducten te redden. Dit project heet “de Sentinel”???

… heeft 2000 moestuinen over de hele wereld gelanceerd.

… coördineert mondiaal 44 Earth Markets

… coördineert het project Alliantie van de Chefs met de kleine producenten.

Om haar ideeën overal ter wereld te realiseren, bouwt Slow Food op de inspanningen van Convivia, regionale groepen van militanten die zich lokaal inzetten voor de mondiale strijd van Slow Food.