Ons team

Hierbij een korte identikit van de Stichtende Leden van onze vzw Slow Food Metropolitan Brussels. Pluralistisch, gedreven, verscheiden, typisch Brussels! Wij willen grenzen overstijgen en verschillen koesteren en samen werken aan een gedeelde toekomst van de voedselgemeenschap in en rond Brussel.

Tom Smeets, onze voorzitter, met Nederlandse en Belgisch Limburgse roots, kwam naar Brussel om er te studeren. Naast een brede interesse voor studiewerk in maatschappelijke materies zit hij net zo graag in zijn atelier of op een koeienweide. Tom is actief in het Brussels socio-economisch middenveld, waaronder FeBIO (Federatie van Brusselse Initiatieven voor de Ontwikkeling van de Werkgelegenheid) dat hij coördineert. Tom zal een drietalige voorzitter zijn en wil vooral bruggen bouwen.

Jean Hummler is Fransman, maar al vele jaren Brusselaar. Naast zich hartstochtelijk inzetten voor Slow Food in Brussel, is hij ook nog gerant van de Moeder Lambic. Hij heeft op enkele jaren tijd de Belgische artisanale bieren op de kaart gezet, leert belangstellenden er graag alles over, tijdens proefworkshops of één van de vele andere evenementen die hij al organiseerde.

Philippe Renoux uit Perpignan, Frankrijk, waaruit hij ons een ware passie voor de intuïtieve en genereuze keuken mee heeft genomen en er dagelijks fijnproevers mee verwent in zijn restaurant Orphyse Chaussette. Steevast met een palet aan smaken en producten die radicaal Slow Food zijn. Onmogelijk aan zijn temperamentvolle activisme voor gezond, eerlijk en lekker eten te ontsnappen. Daarnaast belijdt hij zijn overtuiging ook in heel wat instellingen, waaronder de Europese Gemeenschap.

Patrick Böttcher, van Zwitserse afkomst maar al zijn hele leven in België. Hij is apotheker in Anderlecht, maar met de blik strak gericht op zijn ongebreidelde passie voor natuurlijke wijnen. Zijn blog “Vins Libres” is een ode aan het wijnbouwen zoals het hoort. Zijn passionele expertise kreeg verder ook een weerslag in zijn nieuwste boek “Tronches de Vin 2” en in de organisatie van het festival “Vini, Birre, Ribelli” dat een ontmoeting was van de wereld van natuurlijke Franse en Italiaanse wijnen en artisanale bieren.

Jean-Pierre De Leener is groentekweker in Sint-Pieters-Leeuw, in de Brusselse rand. Hij is een voortrekker van de biologische en voorstedelijke landbouw en zet in op de korte keten en op een respectvol landgebruik. Zijn betrokkenheid bij de biologische landbouw uit zich niet alleen in de promotie van producten in de biomarkt van de Huidevettersstraat (les Tanneurs) maar ook in de ontwikkeling van een netwerk van producenten en is onder meer actief als voorzitter van de RABAD, (Netwerk van Brusselse actoren voor een duurzame voeding).

Marta Messa, Italiaanse, uit Bra, de geboorteplaats van de Slow Food beweging. Na haar studies op de Albert-Ludwigs universiteit van Fribourg en na heel wat professionele omzwervingen werkt ze vandaag voor Slow Food International, in de rol van Liaison Officer te Brussel. Ze werd door ons uitgenodigd om zich actief in te zetten en uit te leven bij het Brussels Convivium, niet in het minst om de sterke binding tussen de lokale afdelen en de Internationale Associatie te verzekeren.