Slow Food is GoodFood.brussels !

Onze voedselindustrie komt steeds harder onder vuur te liggen. In de prijs die we betalen aan de kassa van de supermarkt voelen we de externe kosten nog niet: overbevissing, uitsterven van soorten en variëteiten, de overdaad aan dierlijke proteïnen en ongezonde vetten, de massale voedselverspilling, de vernieling van oerbossen door plantages van genetisch gemodificeerde dierenvoeding, het lijstje disruptieve praktijken lijkt eindeloos en heeft ecologische, sociale maar ook economische gevolgen, bij ons en elders in de wereld. Smaak en voedingswaarde lijken irrelevante criteria geworden.

Hoe langer hoe meer mensen worden zich hiervan bewust en kiezen voor alternatieven - die steeds talrijker worden en aan belang winnen.

Bij Leefmilieu Brussel (BIM) en het Kabinet van Brussels Minister van Leefmilieu, Energie en Levenskwaliteit Céline Frémault maakten ze een vergelijkbare analyse en kwamen met een antwoord: de strategie GoodFood.brussels dat alle initiatieven van duurzame voeding in de Hoofdstad van Europa wil ondersteunen en coördineren.

Het duurzaam voeden van 1,2 miljoen Brusselaars is een kolossale uitdaging - maar wel een uitdaging die ons als muziek in de oren klinkt en waar we met Slow Food Metropolitan Brussels graag onze schouders mee onderzetten.

Er zijn immers alternatieven. We zijn niet verplicht om de natuur volledig uit te putten en leeg te roven, getuige bijvoorbeeld de docufilm “DEMAIN” die we u overigens ten stelligste aanraden.

Met de strategie GOOD FOOD wil het Gewest een programma realiseren dat bouwt op volgende 7 krachtlijnen :

 1. toename van de lokale, duurzame voedselproductie ;

 2. begeleiding van de herlokalisatie en de overgang naar een duurzaam aanbod voor iedereen ;

 3. begeleiding van de vraagovergang voor iedereen ;

 4. ontwikkeling van een duurzame, wenselijke "Good Food"-voedingscultuur ;

 5. beperking van voedselverspilling ;

 6. reflectie op en bevordering van de voedingssystemen van morgen ;

 7. governance inzake de toepassing van de strategie.

Al deze krachtlijnen worden uitgewerkt via vijftien concrete acties, zoals promotie van duurzame eigen productie, versnelling van de overgang van kantines en restaurants, begeleiding van burgers en gezinnen en de valorisatie van onverkochte voedingsmiddelen.

De medewerking van alle Brusselse intiatieven is cruciaal en met ons Convivium willen we ons hier dan ook volledig achter scharen, zodat Brusselaars zoveel mogelijk lokaal, seizoensgebonden, smaakvol en gezond eten op hun bord krijgen :

Slow Food is GoodFood.brussels

Good Food.Brussels is dus de komende maanden ook het leitmotif van Slow Food Metropolitan Brussels :

 • Op de Slow Food Chef's Alliance, die op 4 juni in Namen van start gaat en in Brussel in oktober neerstrijkt met een groot Slow Food feest;
 • Op Bruxelles Champêtre/Landelijk Brussel waar we een echt Slow Food Dorp uitbouwen tijdens de editie van 2016, wie op de autoloze zondag zijn wandel- of fietstocht culinair wil afsluiten, weet alvast waarheen;
 • Ook op de 3de editie van het Festival Vini Birre Ribelli, waar artisanale bieren en natuurwijnen elkaar kruisbestuiven, en doorgaat in het najaar, bouwen we weer een Slow Food Dorp;
 • De ontwikkeling van de APP Slow Food Planet waarvan we een heuse Slow reisgids willen maken en die in Brussel al volop gebruikt wordt.

Al jullie ideeën zijn natuurlijk welkom en we rekenen ook deze zomer weer volop op onze leden en vrijwilligers om dit jaar van onze evenementen.opnieuw een succes te maken.

Wil je meedoen, ons sponsoren of je producten in de kijker zetten, laat het ons weten op goodfood@sfmb.be