Madeleine Hanssen bekroond met de Slow Food Prijs voor Kaas Verzet 2015

Madeleine Hanssen is er ééntje uit de duizend. Als de laatste producent van de traditionele rauwmelkse Herve kaas, een Slow Food Presidium sinds 2014, zet Madeleine zich voluit in voor het behoud van smaakkwaliteit en kleinschalige productie. In hun eeuwenoude boerderij, gelegen in de provincie Luik, wijden Madeleine en haar echtgenoot Philippe hun leven aan het maken van deze artisanale kaas. Ooit werd Herve geproduceerd in meer dan 500 kleine boerderijen, tot ze één voor één verdwenen in het begin van de twintigste eeuw als gevolg van industriële gigantisme en gestandaardiseerde productietechnieken. Sinds kort staat de rauwmelkse Herve opnieuw in het middelpunt van de belangstelling: de (te) strikte wetgeving inzake voedingshygiëne bedreigt wederom het voortbestaan van de productie. De strenge regelgeving heeft al geleid tot de sluiting van José Munnix’ boerderij, de op één na laatste producent van de Presidium kaas. Maar Madeleine is vastberaden, zij zal niet buigen onder de compromisloze regels. Ze heeft haar productieruimtes geheel gerenoveerd, een staaltje van hygiënische perfectie, en heeft zich aangesloten bij een groep artisanale Waalse producenten om samen oplossingen en strategieën te bedenken die het voortbestaan van kleinschalige, rauwmelkse producties moeten beschermen en garanderen. Voor al haar werk, inspanningen, veldslagen en inzet is Madeleine bekroond met de Slow Food Prijs voor Kaas Verzet 2015, een prijs die wordt uitgereikt aan kaasmakers die zich engageren om het buitengewoon erfgoed aan kennis en tradities levend en wel te houden, en die hun kazen blijven produceren met respect voor kwaliteit, natuur en smaak. Madeleine ontving deze bekroning tijdens de openingceremonie van Cheese 2015, Slow Food’s tweejaarlijks evenement dat focust op rauwmelkse kazen en melkbiodiversiteit. De prijs werd overhandigd in bijzijn van Carlo Petrini, president van Slow Food.