Het Federaal Voedselagentschap bestelt een studie tegen Vervierse Rijsttaart

Beste vrienden,

Het Brussels Convivium van Slow Food verzet zich hevig tegen deze nieuwe daad van agressie vanwege het Federaal Voedselagentschap (AFSCA) tegen het Belgisch Gastronomiepatrimonium.

Doelwit dit keer is de overheerlijke Vervierse Rijsttaart op basis van, oh gruwel, rauwe melk!

Na de kruistocht op de Herve kaas, waarbij de laatste ambachtelijke producent van traditionele rauwmelkse Herve de deuren moest sluiten, richten deze Ayatollahs hun pijlen nu op een volgend lokaal en artisanaal product van hoge kwaliteit.
AFSCA bestelt een studie die "een extra fase van gekoelde bewaring" moet onderzoeken. Hierdoor verdwijnt de typische smaak van de taart en verschilt niet langer van de producten die je vindt in de rekken van de lokale supermarkt. Rauwe melk is, bij monde van Waals Minister Colin van landbouw, niet gevaarlijker dan gepasteuriseerde melk.
Het is in dit geval ook niet de rauwe melk zelf die aangevallen wordt, maar het proces waarbij de verse taart op kamertemperatuur bewaard wordt voor verkoop. De Vervierse rijsttaart koelen berooft haar smaak, neemt haar unieke karakter weg en meteen haar belangrijkste verkoopsargument.

Hygiëne is nodig. Dat wordt hier ook niet in vraag gesteld. Red de lokale trots, spreek je uit tegen de verdwijning van het cultureel gastronomisch erfgoed en de standaardisering van onze voeding. Bescherm de unieke artisanale en familiale voedselproductie in België.
Slow Food International heeft, in het kader van de Ark van de Smaak, alvast een dossier geopend om de taart te beschermen."

Dus nodigen we jullie uit om onze petitie te tekenen, met zoveel mogelijk mensen te delen en ons te steunen in onze oproep aan het Voedselagentschap om de rauwmelkse productie met rust te laten.

http://www.petitions24.net/attaque_de_lafsca_contre_la_tarte_au_riz_de_verviers

Het Brussels Convivium van Slow Food